Вълшебството на лена

Вълшебството на лена
31 май 2021

Без съмнение една от най-предпочитаните материи за лятото е ленът. Почитателите на качествените облекла от естествени материи познават добре усещането за комфорт и лукс, което осигуряват ленените облекла.
Още в древността ленените тъкани били привилегия на владетели и високопоставени личности и символизирали чистота и младост. Римските аристократи се обличали в ленени дрехи и спели в прохладни ленени чаршафи.
Благодарение на доказаните си качества и днес ленът присъства във всяка модна колекция, във всеки съвременен гардероб. Ленената материя „диша“, не толерира бактерии и замърсявания, подходяща е за чувствителни и проблемни кожи, не причинява алергии. Подходящ е за изработката на качествени дрехи, на спално бельо, луксозни покривки и друг текстил. Намира приложение дори в медицината под формата на превръзки и конци, тъй като тялото не ги отхвърля.
Ленът е гладка материя с естествен блясък, не се наелектризира, попива влагата и съхне бързо. Поддържа се лесно и не губи качествата си във времето, при правилна поддръжка.
Ленените облекла са винаги актуални, подходящи както за ежедневието и за свободното време, така и за най-изисканите светски събития.


Грижа
При пране в пералня изберете програма за деликатни тъкани. Спазвайте указанията на производителя.
При ръчно пране не търкайте силно, не усуквайте и не мачкайте дрехата. Използвайте хладка вода и мек перилен препарат. Изплакнете добре.
При сушене в сушилня прилагайте по-ниска температура и извадете дрехата леко влажна.
Ленът се мачка лесно и се глади трудно. Ето защо гладете на висока температура от обратната страна на дрехата. За улеснение можете да напръскате допълнително с вода, а най-добре е ленените дрехи да се гладят, докато са влажни. След като изгладите дрехата, не я обличайте веднага, а я оставете да се охлади. Така ще предотвратите бързото й повторно намачкване.


И както обикновено, накрая ви представяме някои от красивите летни предложения на марката IVKO, изработени изцяло от лен или съдържащи лен в състава си.

8 април 2021
Няколко думи за вискозата

Няколко думи за вискозата

прочети още
13 март 2021
Intarsia

Техника за многоцветно плетене „Intarsia“

прочети още