Няколко думи за вискозата

Няколко думи за вискозата
8 април 2021

При избора на дрехи за гардероба си съвременната жена все повече акцентира върху качеството и удобството им, които от своя страна се определят в най-голяма степен от състава на материята. Неоспорими си предимствата на естествените материи – памук, лен, вълна, коприна. Те не запарват и позволяват на кожата да диша, абсорбират влагата, не се наеклектризират, създават усещане за комфорт.

Вискозата често бива причислявана към групата на естествените материи, тъй като се произвежда чрез специфична обработка на дървесна маса (целулоза). Извлеченият целулозен елемент ксантат се вари в алкална среда и полученият хомогенизиран състав се трансформира в нишки, които образуват вискозната тъкан. С други думи това е „естествена синтетика“, получена от растителна материя по синтетичен път.

Заради блясъка и гладката си повърхност е известна още като „изкуствена коприна“, а по мекота и хигроскопичност се доближава до памука. В допълнение вискозата е антиалергична, антистатична, дишаща материя, която има свойството да регулира температурата на тялото. Боядисва се лесно, като цветовете се запазват ярки дълго време, без да избледняват.

Вискозната тъкан е деликатна, особено във влажно и мокро състояние, когато здравината й намалява. За да се запази качеството им и външният им вид, дрехите от вискоза изискват специална грижа: ръчно пране с мек перилен препарат, без усукване и мачкане. Гладят се внимателно, само през влажна кърпа.

Заради своите качества и естествен произход, вискозата присъства винаги в пролетно-летните колекции на IVKO. Особено при едноцветните блузи и топове, които идеално допълват и се комбинират цветово с характерните пъстри модели на марката. На снимките са показани модели от вискоза от последната ни колекция пролет-лято 2021.

13 март 2021
Intarsia

Техника за многоцветно плетене „Intarsia“

прочети още