Intarsia

Intarsia
13 март 2021

В превод от италиански "Intarsia" означава "вмъкване" и представлява техника за многоцветно плетене. Както при едноименната дървообработваща техника, така и при плетивата, полетата с различни цветове и материали изглеждат инкрустирани едно в друго като при пъзел.

За разлика от други многоцветни техники (включително Fair Isle), при Intarsia има само един "активен" цвят и преждата не се пренася през гърба на плетивото. При преминаване от един цвят в друг на даден ред, предишният конец остава да виси; нишките се усукват по определен начин, така че плетката да се не се разпада.

С помощта на техниката Intarsia в плетивото могат да се вмъкнат всякакви декоративни елементи - геометрични фигури, цветя, животни и др. или да се изрисува цяла картина, като шарките са живи и изразителни.

Чрез тази техниха се постигат съвършени еластичност и естетика на модела, без никакви възли и дупки. Материята е много лека и фина, тъй като е с дебелината само на една нишка.

Intarsia присъства във всяка колекция на IVKO. Характерните за марката цветни и геометрични мотиви са вплетени в моделите с безупречно майсторство и оригиналност.